Rondom Tan: Vrouwen

Verantwoording

Waarom Rondom Tan: Vrouwen?

In eerste instantie koos ik dit boek omdat het mij wel grappig leek om een zo dom mogelijk boek te kiezen voor Nederlands. Ik was er heilig van overtuigd dat dit het meest nutteloze stuk literatuur op deze planeet was, maar niks bleek minder waar. In ongeveer één week heb ik alle 150 pagina's uit kunnen lezen en het boek bleek uiteindelijk redelijk goed.

In dit boek is Tan in gesprek geweest met 10 vrouwen waarvan 1 zijn (overleden) moeder is, hij begint zijn boek dan ook met een brief aan zijn moeder. De gesprekken gingen grotendeels over hoe hij deze vrouwen heeft ontmoet en waarom hij nou juist elk van deze 10 vrouwen bewonderd. Hij heeft met elk van deze 10 vrouwen een gesprek gehad over hun leven, hun sterktes en hun zwaktes. In grote delen van het boek zijn de vrouwen zelf aan het woord en doen ze hun verhaal naar aanleiding van vragen van Tan.

Het mooiste verhaal in het boek vond ik dat van Petra van Rij. Zij is de weduwe van Hans Horrevoets (zeezeiler). In het interview met haar legt ze uit hoe zij het overlijden van Hans Horrevoets heeft verwerkt en hoe zij uiteindelijk een stichting heeft opgericht voor vrouwen die jong weduwe worden en hoe dit haarzelf ook hielp met het verwerkingsproces. De reden waarom ik dit een van de mooiste stukken in het boek vond is omdat dit zo puur aanvoelde, Petra die liet zien dat niet altijd alles rozenkleur en maneschijn is en dat het verwerken van de dood een lastig proces is.

Dus, uiteindelijk bleek dit boek dus niet het meest nutteloze stuk literatuur. Ik heb me dan ook niet stierlijk verveeld tijdens het lezen van dit boek en heb er ook geen spijt van